Գագիկ Ծառուկյանի հարցազրույցը Հանրային հեռուստաընկերությանը ԲՀԿ-ն համապետական հանրահավաք է անցկացրել Ազատության հրապարակում Ով է կանգնած Տիգրան Արզաքանցյանի դեմ քարոզարշավի հետևում Ադրբեջանի կողմից բռնազավթված տարածքներում հայտնաբերվել է ևս 3 աճյուն Հայկական Ալ լճերում լողալիս ադրբեջանցի կապիտան է խեղդվել. Ռազմինֆո «Մեր տունը Հայաստանն է». քարոզարշավը՝ վաղը 11:15-ին ՎՏԲ-Հայաստան Բանկն առաջարկում է ձևակերպել կենսաթոշակային քարտեր և ստանալ թոշակն անկանխիկ Ռոբերտ Քոչարյանը և Կարեն Կարապետյանը զբոսնում են Գյումրիում. տեսանյութ Ո՞ր քաղաքական ուժը կարող է իրականացնել երկրի անվտանգության և կայուն զարգացման ծրագիրը Պարզվել է 52-ամյա կնոջ սպանության շարժառիթը (լուսանկարներ)


Նրբերշիկներ և եփած երշիկներ. գաղտնիքներ «Աթենք»-ի գլխավոր տեխնոլոգից

Հասարակություն

Երշիկներն ու նրբերշիկները որպես նախուտեստ մատուցվող, նախաճաշի և տարբեր  ուտեստների համար ամենաարագ պատրաստվող և սննդարար մթերքներից են: Մսամթերքի այս տեսակների պատրաստման տեխնոլոգիական գործընթացի, առանձնահատկությունների և մատուցման խորհուրդներից պատմում է մսամթերք արտադրող հայաստանյան  առաջատար ընկերության «Աթենք»-ի գլխավոր տեխնոլոգ Նարինե Երիցյանը:

Երշիկներ և նրբերշիկներհիմնական տեսակներն ու առանձնահատկությունները

Нет описания.

Նրբերշիկի հայրենիքը համարվում է Գերմանիան. առաջին անգամ այն ներկայացրել է գերմանացի հայտնի մսագործ Յոհան Գյորգ Լանները 1804 թվականին, երբ Ֆրանկֆուրտից տեղափոխվելով Վիեննա` իր խանութի հաճախորդներին ցուցադրեց վիեննական անվամբ առաջին նրբերշիկները:

Եփած երշիկները ևս առաջին անգամ պատրաստել են գերմանացիները, իսկ Ռուսատանում առաջին եփած երշիկն արտադրվել է քաղաքացիական պատերազմից հետո`1936 թվակաին, առողջական խնդիրներ ունեցող մարդկանց համար այդ պատճառով էլ ստացել է բժշկական երշիկ անվանումը:

Ըստ տեխնոլոգիական գործընթացի երշիկները բաժանվում են մի քանի խմբի` երշիկներ, նրբերշիկներ և սարդելկաներ, կիսաապխտած և եփած ապխտած երշիկներ, հում ապխտած երշիկներ, ենթամթերքային երշիկներ, մսահացեր: Եփած երշիկները, նրբերշիկներն ու սարդելկաներն աչքի են ընկնում դյուրամարսությամբ: Դրանց խոնավությունը մոտ է թարմ մսին` 55- 75%, իսկ աղի պարունակությունն ավելի քիչ է`1,5- 1,8%:

Нет описания.

Նրբերշիկների պատրաստման  փուլերը. մսի կտրատումից մինչև փաթեթավորում

Ինչպես բոլոր տեսակի երշիկների, եփածների դեպքում ևս պատրաստումն անցնում է տեխնոլոգիական որոշակի փուլեր, որոնք ունեն իրենց առանձնահատկությունները: Նախևառաջ` միսը ոսկրազատվում, ապա ջլազատվում է ոչ սննդարար հյուսվածքներից և կտրատվում: Այս փուլում շատ կարևոր է մսի հետ աշխատելու տեխնոլոգիան ու հմտությունը, որպեսզի  այն չկորցնի  իր անհրաժեշտ հատկությունները: Ոսկրազատմանը հաջորդում է աղադրման փուլը: Աղադրման շնորհիվ մեծանում է մսի ջրակլանման հատկությունը, կպչունությունը, էլասատիկությունը, որոնցից կախված են եփած երշիկների կոնսիստեցիան` կազմությունը, իսկ նրբերշիկների դեպքում` հյութալիությունը:

Հասունացմանը հաջորդում է նուրբ մանրեցման փուլը, որը կատարվում է կուտեր կոչվող սարքով` բարձր արագությամբ արագ պտտվող դանակների օգնությամբ: Ընթացքում ավելացվում են նաև համեմունքները: Համեմունքները բազմաթիվ են և դրանց ընտրությունն էլ կախված է` ինչպիսի մթերք ենք ուզում ստանալ: Յուրահատուկ ու տարբերվող համ ստանալու համար, մինչև արտադրական գործընթացում ներառելը համեմունքների համարդրության հատուկ փորձեր են արվում: Խճողակը մինչև լցոնվելը նույնպես համտեսի և լաբորատոր փորձաքննության է անցնում:

Արդեն պատրաստի խճողակը լցվում է բնական կամ արհեստական թաղանթների մեջ: Ձևավորված բատոնները կախվում են շրջանակների վրա և պահվում սառնարաններում մի քանի ժամ` կախված երշիկների տրամագծից: Այդ ընթացքում բատոնի պարունակությունը խտանում է, ընթանում է կազմագոյացման և գունագոյացման պրոցես:

Հաջորդը՝ ջերմային մշակման փուլն է, որը, կախված մթերքի տեսակից, տարբեր է լինում:

Բնական և արհեստական թաղանթներով նրբերշիկներ. առանձնահատկություներ և տարբերություներ

Բնական թաղանթով երշիկները պատրաստվում են կենդանական ծագման հատուկ մշակում անցած թաղանթներով, իսկ արհեստական թաղանթները բաշմաշերտ պոլիամիդ են, որոնց մեջ լցոնվում է խճողակը: Բնական թաղանթով նրբերշիկները և սարդելկաները, եփած երշիկները ջերմային մշակումն անցնում են ժամանակակից ունիվերսալ վառարաններում: Այստեղ իրար հաջորդում են կարմրեցման, չորացման, ծխեցման, եփման և հովացման փուլերը: Իսկ արհեստական թաղանթով երշիկները` միայն եփվում և հովացվում են: Սա բացատրվում է նրանով, որ ի տարբերություն բնականի, արհեստական թաղանթն իր պաշտպանիչ հատկության շնորհիվ թույլ չի տալիս ծխի կլանում: Հովացման փուլը կատարվում է հատուկ տեխնոլոգիայով, որն անհրաժեշտ է մանրէների զարգացումը կանխելու համար: Հովացում անցած մթերքն արդեն համարվում է  պատրաստ:

Պատրաստի արտադրանք ստանալու համար անհրաժեշտ է երկու օր. առաջին օրը մսային հումքերի հասունացման, իսկ երկրորդ օրն արդեն խճողակը պատրաստելու, ձևավորելու և եփելու համար: Ստուգման գործընթացը կատարվում է համտեսների և լաբարատոր ցուցանիշների հիման վրա: Համտեսներին, որոնք այլ կերպ կոչվում են օրգանոլեպտիկ ցուցանիշների գնահատում, մասնակցում են բազմաթիվ մասնագետներ, ստուգվում է համը, հոտը, գույնը,կազմությունը և հյութալիությունը: Ամենօրյա ցուցանիշների լաբարատոր հետազոտություններն իրականացվում են «Աթենք» գործարանին կից լաբորատորիայում:

Արտադրությունն ինքնին բարդ գործընթաց է և դրա ընթացքում չեն բացառվում որոշակի շեղումներ, բայց «Աթենքի»  մրցակցային առավելությունն ի սկզբանե ստեղծված որակյալ մթերքն է:

Անկախ արտադրական շեղումներից տատանումներից ու որոշակի գործոններից` «Աթենք» մսամթերքն ունենում է վերջնական արդյունքի սահմանված որակը:  Սա ներքին լուծումների, որոշումների և համապատասխան պրոֆեսիոնալ մասնագետների աշխատանքի  արդյունքն է:

Միֆեր եփած երշիկների և նրբերշիկների մասին

Нет описания.

Պոլիամիդ (արհեստական) թաղանթով նրբերշիկներ, թե՞ բնական թաղանթով։

Իրականում յուրաքանչյուրն ունի իր առավելությունները: Բնական թաղանթով նրբերշիկները հնարավոր է անցկացնել ծխեցման փուլ, որը մթերքին տալիս է յուրահատուկ համ, իսկ արհեստական թաղանթները թույլ չեն տալիս համապատասան ծխեցում իրականցնել:
Պոլիամիդ թաղանթով նրբերշիկների կարևոր առանձնահատկությունն էլ իրենց երկարատև պահպանման հնարավորությունն է: Այս տեսակի երշիկներն առանձնանում են իրենց նուրբ վարդագույն երանգով և կաթնային համով: Այսինքն` ոչ թե որակի, այլ  սպառողի նախասիրության և նախապատվության հարց է:

Նրբերշիկները և սարդելկաները հում են

Նրբերշիկները պատրաստի մթերք են, դրանք պետք է ոչ թե եփել, այլ տաքացնել: Եվ, ի տարբերություն եփած երշիկների, նրանք ունեն հյութալիություն, որը կարող ենք զգալ միայն տաքացնելիս:

Խորհուրդ. Ինչպես ճիշտ տաքացնել նրբերշիկները և սարդելկաները

Դնել սառը ջրի  մեջ,  միջին կրակի վրա։ Եռալուց 15 վայրկյան հետո հանել, որպեսզի նրբերշիկները չպայթեն: Իսկ նրբերշիկների չպայթելը կարևոր է. որովհետև այդ պարագայում թուլանում է համը։

Քանի որ սարդելկաների տրամագիծը ավելի մեծ է, պետք է ջրի մեջ թողնել երկուսից երեք  րոպե ավել, հակառակ դեպքում բատոնի ներսում տաքացված չի լինի:

Այն նրբերշիկները, որոնք նախատեսված են և դրական, և բացասական ջերմաստիճանում պահպանելու համար, պետք է նախապես հասցնել սենյակային ջերմաստիճանի, ապա տաքացնել երկուսից երեք րոպե: Իսկ միայն բացասական ջերմաստիճանում պահվող նրբերշիկները նախապես հալեցնելու կարիք չունեն։

Արդյոք կեղևազատե՞լ արհեստական թաղանթով նրբերշիկները տաքացնելուց առաջ

Սա ևս միանշանակ չէ, և նախապատվության հարց է: Կեղևազատելուց հետո տաքացված նրբերշիկների համն ավել թույլ է լինում, քանի որ համ և բույր հաղորդող նյութերի մի մասն անցնում է ջրին, իսկ նրբերշիկները դեֆորմանում են: Թաղանթի առկայության դեպքում, պահվում է նրբերշիկների հյութալիությունը, ինչը շատ կարևոր է: Անձամբ ես խորհուրդ չէի տա  կեղևազրկել։

Խորհուրդ. Տապակե՞լ եփած երշիկները

Нет описания.

Տապակելու պարագայում դրանք որոշակիորեն կորցնում են իրենց նախնական համն ու բույրը: Սակայն եթե դուք տապակած երշիկի սիրահար եք, ապա կան մի քանի կանոններ: Պետք է տապակել ուժեղ կրակին` հետզհետե թուլացնելով այն: Թավայի մեջ տապակված երշիկների ծայրերը թեքվում են դեպի վերև, դրանից խուսափելու համար, պետք է երշիկներն ավելի հաստ կտրատել կամ եզրերում կտրվածքներ անել: Տապակեք երկու կողմից` մեկուկեսական րոպե:

«Աթենք» ընկերության  մսամթերքի տեսականուն կարող եք ծանոթանալ  https://www.atenk.am/ կայքում։

 
Գագիկ Ծառուկյանի հարցազրույցը Հանրային հեռուստաընկերությանը Հրապարակը՝ կապիտուլյանտի ելույթի պահինԲՀԿ-ն համապետական հանրահավաք է անցկացրել Ազատության հրապարակում Ով է կանգնած Տիգրան Արզաքանցյանի դեմ քարոզարշավի հետևում «Լուսավոր Հայաստան» կուսակցության քարոզարշավը Երևանում շարունակվում էԱդրբեջանի կողմից բռնազավթված տարածքներում հայտնաբերվել է ևս 3 աճյուն «Լուսավոր Հայաստան» կուսակցության քարոզարշավի 11-րդ օրը Երևանում (լուսանկարներ)Հայկական Ալ լճերում լողալիս ադրբեջանցի կապիտան է խեղդվել. Ռազմինֆո «Մեր տունը Հայաստանն է». քարոզարշավը՝ վաղը 11:15-ին ՎՏԲ-Հայաստան Բանկն առաջարկում է ձևակերպել կենսաթոշակային քարտեր և ստանալ թոշակն անկանխիկ Ռոբերտ Քոչարյանը և Կարեն Կարապետյանը զբոսնում են Գյումրիում. տեսանյութ Ո՞ր քաղաքական ուժը կարող է իրականացնել երկրի անվտանգության և կայուն զարգացման ծրագիրըՊարզվել է 52-ամյա կնոջ սպանության շարժառիթը (լուսանկարներ) Էրդողանը հայտարարել է, որ Ռուսաստանն աջակցում է «Զանգեզուրյան միջանցքի» գաղափարն ու ինքը հանդիպելու է Պուտինի հետ ԱԱԾ նախկին տնօրենի տիկինը շատ կտրուկ հակադարձել է. Ինչ է տեղի ունեցել իրականում Գեղարքունիքում ու Սյունիքում թշնամին սկսել է ականապատել այն, ինչ գրավել ենՆախընտրական քարոզարշավի շրջանակներում տեղի ունեցավ «Մեր տունը Հայաստանն է» միասնական ցուցակի Վրաստան մուտքի մասինՃանապարհային ոստիկանությունը հրավիրում է վարորդների ուշադրությունը Երկրաշարժ՝ Հայաստանում Սուրեն Պապիկյանի մեքենայի հարվածից վնասվածք ստացած երեխան կոմայի մեջ է․հայրը մանրամասներին տեղյակ չէԽնդրում ենք չանհանգստանալ. ԱԻՆ Սարսափելի ավտովթար Արարատի մարզում. ՖՈՏՈ Հայաստանում հաստատվել է կորոնավիրուսով վարակվելու 96 նոր դեպք, մահացել է 1 մարդ «Փոխադարձ ոչնչացման» վտանգ․ Հայաստանը նախապատրաստվում է հետընտրական գործընթացներինՆա հաղթել է․ Ինչպես է անցել Պուտին-Բայդեն հանդիպումը Ժնևում Երկար ժամանակ լույս չի լինելու Երևանում և 8 մարզում Ոստիկանությունն ավտովթարի մասին, որի մեղավորը ենթադրաբար Սուրեն Պապիկյանի Toyota Land crauser-ն է Հրատապ. Ադրբեջանցիները ներխուժել են Վերին Շորժայի տարածք ու...Ադրբեջանը հրապարակել է պահվող գերիների լուսանկարներըՈ՞ր դեպքում ընտրությունների երկրորդ փուլ կլինի և ո՞ր ուժերը կմասնակցեն դրան. «Փաստ» Նիկոլականները, ըստ շրջանառվող խոսակցությունների, սադրանքներ են կազմակերպելու, մեծ դեբոշ. «Հրապարակ» Հետաքրքիր է. Ինչ գրառում էր արել Նիկոլ Փաշինյանն ապրիլյան քառօրյա պատերազմի ավարտից մի քանի օր անցԻնչ պայմանավորվածություն է ձեռք բերել Ալիևի հետ Նիկոլ Փաշինյանը 2018 թ․ սեպտեմբերի 28-ին. «168 ժամ» Գերության 8 ամիսների ընթացքում Էրիկն անընդհատ տեսիլքներ է ունեցել. Ինչ է պատմում նա իր գերությունիցՈ՞ր դեպքում է ընտրությունների երկրորդ փուլ անցկացվում, և ո՞ր ուժերն են մասնակցում. «Փաստ»«168 ժամ»․ Փաշինյանի բանակցային ստերը, կամ՝ ինչպե՞ս հասանք պատերազմիՀորինվածքներով նախընտրական «քարոզարշավ». «Փաստ»«168 ժամ»․ Նիկոլ Փաշինյանի վերջին ծառայությունըԱրա Աբրահամյանի հետ Մոսկվա են մեկնել անհետ կորած և գերեվարված զինվորների ծնողներ. «Փաստ»«Հրապարակ»․ Քննչական կոմիտեի ղեկավարի հրաժարականը հետաձգվել է. նա երեկ դոկտորական է պաշտպանել«Սա հանցագործություն է. համբերել ևս 4 օր ու հրաժեշտ տալ այս չարիքին». «Փաստ»Ամփոփվել են «Օրգանական գյուղատնտեսության զարգացում» 2020-2021 ծրագրի մրցույթի արդյունքները Սպասվում է առանց տեղումների եղանակ Պատվիրակություն է մեկնում Ռուսաստան Թեժ քննարկում Հ1-ում. Քննարկման անկյունաքարը «Բարգավաճ Հայաստան»-ի նախընտրական ծրագիրն էրՆոր նշանակում է արվել Ներկայանալով որպես ադրբեջանցի զինծառայող՝ թրաֆիքինգի է ենթարկել Արցախյան պատերազմում անհետ կորած զինծառայողների՝ իգական սեռի հարազատներին ՌԴ ՊՆ նոր հաղորդագրություն է տարածել «Լուսավոր Հայաստան» կուսակցությունը Երևանի Նոր Նորք Վարչական շրջանում է
Ամենադիտված